Spotkanie z Panem Stanisławem Michalkiewicz: „Rodzina we współczesnym świecie”

W dniu 12.10.2017r. o godz. 18:00 zapraszamy na salę konferencyjną Urzędu Miasta Legionowo na spotkanie z Panem Stanisławem Michalkiewicz na temat: „Rodzina we współczesnym świecie”. Wstęp wolny, każdy mile widziany.

Jest to duże wydarzenie dla nas czyli Stowarzyszenia ”Akademia Życia Rodzinnego”, ale także dla mieszkańców miasta i powiatu legionowskiego. Jest to także duża szansa dla każdego z nas aby podjąć trud zrozumienia siebie, swojej rodziny i współczesnego świata. Lepszej jakości życia pragniemy świadomie bądź nieświadomie prawie wszyscy bowiem dążenie do lepszego życia jest wpisane w DNA każdego z nas, bez względu na wykształcenie, wiek, zdolności etc… Sprostać temu wyzwaniu możemy tylko wtedy, gdy mamy odpowiednią wiedzę, porównania, gdy możemy wyciągać z nich wnioski i wprowadzać je we własne życie.

Zadaliśmy sobie 3 razy pytanie „dlaczego rodzina, dlaczego we współczesnym świecie i dlaczego Pan Michalkiewicz”.
Żeby nie powtarzać truizmów rodzina jest dla każdego z nas tak ważna jak przysłowiowa koszula dla ciała i to niezależnie od tego czy o niej dobrze, czy źle mówimy, jak ją odbieramy, bez względu na uczucia jakie wzbudza w nas. Jest bardzo ważna i jest to pewnik.

Sięgnęliśmy po współczesny świat ponieważ nie wystarczy już wiedza z telewizora, z reklam, z wymiany sąsiedzkiej czy nawet przyjacielskiej. W świecie zachodzi mnogość zmian zmierzających w różnych kierunkach i wszystkie one znajdują oddźwięk w naszych rodzinach. Aby je zrozumieć i podążać we właściwym kierunku musimy mieć szeroki kontekst zdarzeń i poszukać odpowiedzi na wiele pytań z których jednym z najważniejszych jest: dokąd idziemy teraz, dokąd czy do czego zmierzają nasze rodziny. Współczesny świat posiada wiele sprzeczności, sprzeczności generują konflikty, konflikty utrudniają nam życie, duża ilość konfliktów obniża jakość życia, psuje nasze rodziny. Wyższa jakość życia podwyższa ilość wymagań jakie mamy sobie postawić, wymaga korekty w myśleniu, w działaniu, w rozumieniu samego siebie i otaczającego świata. Konieczne jest podjęcie trudu sięgania i korzystania z nauki wyższej jakości życia, bo wyższa jakość życia sama nie przyjdzie, nie osiągnie się jej zwiększoną ilością zakupów dokonywanych pod wpływem reklam, życiem wg kolorowych czasopism, wg sąsiedzkich wzorów, na podobieństwo telewizyjnych seriali, czy filmów pełnych przemocy i seksu itp…

Pan Stanisław Michalkiewicz jeździ po świecie, ma wiele spotkań z ludźmi na wielu szerokościach geograficznych, wykłada, z zawodu jest prawnikiem, publicystą i chociaż niekoniecznie trzeba zgadzać się z Jego poglądami, to należy się otworzyć na rozległą wiedzę, którą posiada i którą potrafi w sposób przyjemny przekazać. Można się o tym przekonać osobiście uczestnicząc w spotkaniu.

Stowarzyszenie „Akademia Życia Rodzinnego” prowadzi bezpłatne, ogólnie dostępne dla mieszkańców miasta i powiatu legionowskiego warsztaty edukacji prawnej w których biorą udział profesjonaliści i jednocześnie praktycy z danej dziedziny prawa, którą reprezentują. Łączą wysoki poziom wiedzy z praktycznym jej zastosowaniem czyli znają się na tym o czym mówią. Pan Stanisław Michalkiewicz doskonale do nich pasuje, doskonale porusza się w interesującym nas temacie.

Zapraszamy
Zarząd