Sprawozdanie z debaty „Wyłącz ego, zrozum drugiego”

16 maja w Miasteczku Orange odbyła się debata z cyklu Miasteczko Myśli pt. „Wyłącz ego. Zrozum drugiego”, poświęcona znaczeniu profesjonalnego dialogu. Reprezentant naszego Stowarzyszenia był obecny na tym spotkaniu, aby teraz podzielić się z nami wnioskami.

Najważniejsza w dialogu jest świadomość zasad dialogu, a główne zasady dialogu to:

– ustanowienie i akceptacja przez wszystkie strony celu dialogu,

– właściwe nastawienie, otwartość na to, że druga strona może nas w czymś wzbogacić,

– otwartość na wiedzę,

– rozróżnienie, czy w tym dialogu jest hierarchia czy partnerstwo, czy potrzebany jest moderator,

– świadomość relacji między rozmówcami i z tym związanie zachowanie właściwego dystansu,

– świadomość słów, które mogą urazić.

Na debacie było podkreślone, że umiejętność dialogu jest kompetencją, a więc można tę kompetencję zdobyć, można się dialogu po prostu nauczyć.

Alfred Zamudio, gość debaty, głowa Nansen Center for Peace and Dialogue, wymienił trzy pilary :dla przywrócenia zdrowych relacji

1. Zdolność do zmian.
  2. Wiedza, aby te zmiany wprowadzić.
  3. Chęć zmiany.

Dalej rozważał, czy używać w dialogu przekonywania? Otóż jest bez potrzeby nastawienia, że ja wiem lepiej i będę to udowadniał i przekonywał do mojej prawdy. Dialog to danie przestrzeni drugiej stronie, dialog jest nauką i rozpoznaniem, że ta nauka jest korzyścią dla nas. W dialogu są różne opinie i punkty widzenia, musi być ufność, poczucie bezpieczeństwa, że można się wypowiedzieć do końca, a z drugiej strony otwartość, że chcemy usłyszeć, co druga strona ma do powiedzenia, nawet jeśli będzie to trudne do usłyszenia.

A jak to się ma do rodziny? Dobrze jest wprowadzać zasady dialogu w rozmowach w rodzinie, uczyć tych zasad dzieci, praktykować dialog, a tym samym uczyć się cierpliwości, otwartości i tolerancji tego, jak postrzega rzeczywistość druga osoba, co da głębsze zrozumienie i wyrozumiałość, a to wybuduje miłość, czego Wam wszystkim i sobie życzymy.

Stowarzyszenie „Akademia Życia Rodzinnego”