Popularyzacja warsztatów edukacji prawnej

W ramach popularyzacji warsztatów edukacji prawnej, z zaproszeniami na spotkanie w dniu 14 czerwca,  ja Alicja – prezes Stowarzyszenia”Akademia Życia Rodzinnego” wraz z Ulą – naszym skarbnikiem, objechałyśmy gminy powiatu legionowskiego. Uznałyśmy, że trzeba osobiście zaprosić na warsztaty, a nie za pośrednictwem elektroniki, jak to do tej pory czyniłyśmy. Została nam jeszcze Jabłonna, ale ponieważ jest najbliżej, to pojedziemy tam po niedzieli.

Zachwyciłyśmy się pięknem Nieporętu, Serocka, Wieliszewa. To są bardzo zadbane gminy, tzw. rękę gospodarza widać na każdym kroku. Ulice, place są wymuskane, jest pełno zieleni, są odnowione elewacje starych domów. W Wieliszewie nowe osiedla rosną jak grzyby po deszczu, domy są 3-4 piętrowe, z balkonami i usytuowane w zieleni. To zupełnie nowy Wieliszew. Nowy jest też Serock, w którym kwitnie działalność kulturalna, a mieszkańcy pod rządami swojego ulubionego wójta czują się bezpiecznie. Nieporęt ze swoimi latarniami jest jak perła, otwarty przyjaźnie dla wszystkich gości. Nic w tym dziwnego, bo wójt jest otwarty na każdą przyzwoitą inicjatywę. Z władzami Wieliszewa nie miałyśmy kontaktu, bo akurat było posiedzenie Rady.

To są naprawdę piękne okolice Warszawy, które zachowując swój indywidualny klimat wprowadzają nowe rozwiązania. Z ogromną przyjemnością odbyłyśmy całą drogę ciesząc się, że w tych miejscach Polska jest taka piękna. Nam nie potrzeba sporów politycznych, udowadniania, kto co zrobił, a czego nie zrobił. Nam potrzebni są dobrzy gospodarze, którzy kochają to, co robią, bo to, co  czynione jest z miłością, widać na każdym kroku. Cieszymy się, że są takie  wspaniałe miejsca i tacy mądrzy ludzie. Chciałyśmy się z Wami podzielić naszą radością i zachwytem, stąd ten tekst.

Alicja i Ula