Podsumowanie warsztatów „Rozporządzenia na wypadek śmierci i darowizny”

Na spotkanie z Panią Notariusz przybyło wiele osób, zadano wiele pytań i mamy nadzieję, że warsztaty spełniły swoją rolę; że pomogły wyjaśnić uczestnikom sytuacje  z którymi nie mogli sobie sami poradzić. Telefon  Akademii dzwonił zarówno przed warsztatami,  jak i po warsztatach. Po warsztatach, z niepokoju, wielu uczestników pytało o to, czy informacje zostały prawidłowo przez nich zrozumiane. Przy dzisiejszej ilości przepisów, zawrotnym tempie zmian nie dziwią trudności w ich stosowaniu, zwłaszcza, że i  sami prawnicy często mają z tym kłopoty. W trakcie warsztatów okazało się, że prawo spadkowe wcale nie jest proste, że skrywa swoje tajemnice i potrzeba faktycznie wiedzy i mądrości aby sprostać jego wyzwaniom.

Pierwsza i podstawowa zasada jaka się pojawiła to taka, że można umówić się na spotkanie z Notariuszem, omówić z Nim możliwości postępowania, zasięgnąć porady jak sporządzić testament czy darowiznę. Odpłatność za tego typu konsultację jest niewielka w porównaniu  z kosztami i trudnościami jakie można ponieść bez takiej konsultacji. Na warsztatach uczymy się radzić sobie z prawem w trudnych dla nas sytuacjach  jak również uczymy się rozwagi  i mądrości w podejmowanych działaniach nawet z najbliższymi, a może nawet przede wszystkim z nimi.

Cieszy nas fakt tak dużego zainteresowania, tak wysokiej frekwencji.

Dziękujemy Pani Notariusz za cierpliwość, za wiedzę, za serce włożone do  swojej prezentacji, a uczestnikom za tak duże zaangażowanie.

Kolejny raz przekonujemy się o zasadności naszych działań, o zasadności edukacji prawnej, o konieczności dalszego organizowania spotkań w ramach warsztatów.