IV Kongres Osób z Niepełnosprawnościami

Witamy serdecznie

Pamiętaliśmy o warsztatach, o uczestnikach i o wszystkim co wiąże się z Akademią. Nasza okresowa nieobecność miała swoje powody i mamy nadzieję, że nam wybaczacie i że znowu możemy się spotkać w dniu 8 listopada 2018, o godzinie 18.00 w sali konferencyjnej Urzędu Miasta w Legionowie. Będziemy rozmawiali o niepełnosprawności członka rodziny, jaki to wywiera wpływ na rodzinę i co można zrobić, aby podnieść jakość życia. Temat jest rozwojowy, osób z niepełnosprawnościami przybywa i będzie przybywać ponieważ jako społeczeństwo starzejemy się, a zdobycze cywilizacji pozostawiają swoje piętno.

Temat będzie kontynuacją IV Kongresu Osób z Niepełnosprawnościami, który odbył się w Warszawie w dniu 25 października 2018 r. na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym, na ul. Chodakowskiej. Uniwersytet otworzył swoje podwoje dla 500 uczestników, głównie przyjezdnych z najróżniejszych miejsc w kraju. Honorowy Patronat objął Rzecznik Praw Obywatelskich, Partnerem była Ambasada USA, patronaty medialne sprawowali niepełnosprawni.pl, Integracja, ngo.pl, TyfloŚwiat.

Kongres gościł wiele znakomitych osobistości. Spotkaliśmy przedstawiciela ambasady USA, Rzecznika Praw Obywatelskich dr. Adama Bodnara, prof. Irenę Lipowicz, Annę Rutz, Adama Zawistnego, Sławomira Besowskiego, europosła Marka Plurę. To tylko kilka nazwisk z całej listy znakomitości, które zaszczyciły swoją obecnością, wszystkich nie sposób wymienić.

Przedstawiciel Komitetu ONZ ds. Praw osób z Niepełnosprawnościami Jonas Ruskus nie mógł przyjechać, ale powitał wszystkich drogą elektroniczną i życzył efektywnych obrad.
Nie przyjechał Pełnomocnik Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych, nie znaleźli czasu też inni przedstawiciele rządu, nie było Pani Minister ds. Rodziny. Lista nieobecnych jest długa i nikt z nich nie zachował nawet pozorów zainteresowania ani dobrego wychowania, którego lekcję dał Przedstawiciel Komitetu ONZ ds. Osób z Niepełnosprawnościami Pan Jonas Ruskus. Smutne to, tym bardziej smutne, że osoby z niepełnosprawnościami to ogromny potencjał w życiu społecznym, inwalidzi bez nóg potrafili zdobywać wysokie szczyty gór, podbijać dna mórz, mają osiągnięcia naukowe, Hawkins przewrócił całą naukę do góry nogami itd..

Tematem Kongresu było wdrażanie Konwencji i Rekomendacje Komitetu ONZ. Komitet ONZ ds. Osób z Niepełnosprawnościami wskazał, że obszar niezależnego życia w Polsce jest „w krytycznej stagnacji” i wymaga pilnych zmian, że Polska nie podejmuje wystarczających działań w zakresie ochrony osób z niepełnosprawnościami przed dyskryminacją, że dostępność przestrzeni, produktów, usług wymaga radykalizacji działań ze strony państwa. Poruszono też wiele innych problemów których systemowe rozwiązanie umożliwi uczestnictwo osób z niepełnosprawnościami w życiu społecznym w większym zakresie.

Są inwalidzi którzy bez pomocy państwa nie są w stanie poradzić sobie ze swoim życiem i trzeba im w tym pomóc rozwiązaniami prawnymi, instytucjonalnymi . To nasz obowiązek jako państwa, jako chrześcijan, zwyczajnie jako ludzi wrażliwych na innych. Czasy zrzucania z Tarpejskiej skały minęły i stosunek do inności jest miarą naszego człowieczeństwa. Nie można chować głowy w piasek i marginalizować spraw tak ważnych dla wielu obywateli. Podstawą wszelkich udanych działań jest wzajemny szacunek, a tego ze strony tych, co reprezentują państwo zabrakło.
Nieobecnym na kongresie życzymy zdrowia, a zainteresowanych zapraszamy na najbliższe warsztaty.

Alicja Woźniak
prezes