Podsumowanie warsztatów „Jak się buduje miasto – na przykładzie miasta Legionowo”

Witam

Na ostatnich warsztatach gościem był sam Pan Prezydent Miasta Legionowo Roman Smogorzewski. Z tego spotkania wyszła piękna opowieść o mieście, o ludziach w nim mieszkających, o człowieku, który wraz z innymi zbudował miasto. Ono było wcześniej, bo już liczy sobie prawie 100 lat, ale teraz nabrało piękna, elegancji i stało się wygodne dla mieszkańców. Sam Urząd Miasta poza tym, że pełni swoją funkcję urzędową, to jest otwarty dla różnego rodzaju wystaw, imprez, teatrów i innych przedstawień. Nie ma w nim tak modnych teraz barierek, ogrodzeń i licznych przeszkód, jakie stoją przed interesantem w urzędzie. To miejsce nie tylko władzy, ale i szerokiego spektrum kultury dostępnej dla mieszkańców. Pan Prezydent jest bardzo skromnym człowiekiem. Nie powiedział ani razu „ ja zbudowałam”, „ ja zrobiłem” i wszystko odnosił do zespołu z którym pracuje. Miasto Legionowo jest pięknym miastem, przyrównywanym do miasteczek amerykańskich i jest owocem pracy dotychczasowej prezydentury Pana Prezydenta. To zawsze szef, lider nadaje kierunek działania i rozbudza, czy rozpala wyobraźnie tych, którzy idą za nim. Nadaje też tempo zmianom pokonując pojawiające się po drodze przeszkody. Jest też społecznikiem, pojawia się wszędzie tam, gdzie jest potrzebny. Łączy pracę zawodową i społeczną z życiem rodzinnym.

To była faktycznie piękna historia, pięknie opowiedziana, z której wynika, że jeżeli się kocha to, co się robi, lubi ludzi z którymi się współpracuje, szanuje bliskich, to można zrealizować każde życzenie i uczynić je pięknym i wartościowym, a także pokonać wszelkie trudności na drodze.

I to może spróbować każdy na miarę swoich życzeń. Pan Prezydent jest dobrym przykładem na to, że wszystko jest możliwe, że wszystko można ze sobą połączyć.

Jestem od ponad 30 lat związana z miastem Legionowo i widzę jakie stało się piękne.
Prezes