Sprawozdanie z konferencji w Legionowie: „Niepełnosprawność ograniczeniem czy szansą?”

Konferencja w dniu 13.06.19 była pierwszą konferencją zorganizowaną przez Stowarzyszenie i trzeba powiedzieć, że było to duże przedsięwzięcie, które wymagało pracy wielu osób. Myślimy, że będą następne, ponieważ przekonaliśmy się o zasadności pomocy rodzinie w takiej formie. Prelegenci – eksperci w swojej dziedzinie, w zwięzły sposób przedstawili możliwości działania i narzędzia działania po które można sięgać w razie potrzeby. To taki rodzaj abecadła niezbędny do prawidłowego funkcjonowania w środowisku.  Zaproszeni goście z niepełnosprawnościami, między innymi podzieli się wiedzą  o zastosowaniu go w praktyce, w swoim życiu. Zrobili to szczerze, w otwartości i pokazali, że niepełnosprawność może być szansą na życie w zgodzie ze swoimi marzeniami. Biorą oni czynny udział w pracach na rzecz swojego środowiska i ludzi w nim mieszkających, mają swoje plany, których spełnienia im życzymy.  Żyją w sposób godny i szlachetny, dają innym przykład, że bycie odważnym pozwala sięgać daleko i wysoko.

Telewizja z Wrocławia nagrała całą konferencję. Będzie możliwość obejrzenia relacji z przebiegu konferencji jako przesłanie dla innych, mniej wierzących we własne siły i  w życzliwość swojego środowiska . Naprawdę, zaczął się dobry czas dla osób z niepełnosprawnościami i otworzyły takie możliwości, których nigdy przedtem nikt nie przewidywał. Jest też przewodnik „Polska bez barier” z którym można bezpiecznie wyruszyć na odkrywanie dróg dotychczas nieznanych będąc nawet na wózku inwalidzkim.

Pozdrawiamy

Zarząd